Vägen till auktoriserad revisor

Hur kan vägen till att bli auktoriserad revisor se ut? Vad är egentligen skillnaden mellan revisor och påskrivande revisor? Vilket stöd finns att få? Ja, frågorna kan kännas som många. Vi hjälper dig att reda ut det och vilka möjligheter som kommer med det.

Den största skillnaden när du bli auktoriserad revisor är det utökade ansvaret. Du är den som har det slutliga ansvaret för de uttalanden man gör i årsredovisningen. Det innebär också oftast att du är ytterst ansvarig för kontakten med klienten. Du blir mer involverad i klienternas verksamhet löpande under året, inte enbart vid bokslutsrevisionen. Många upplever att det ger ytterligare en dimension till yrket. 

Vad krävs för att bli auktoriserad revisor?

För att bli auktoriserad revisor behöver du ha en revisorsexamen med godkänt resultat och några års arbetslivserfarenhet som revisor. För att ha bästa förutsättningarna att lyckas är det bra om du har runt 5 års erfarenhet, då det är viktigt att du har ett gott affärsmannaskap och vet hur man bäst hanterar klienter. Du behöver ha tillräckligt med erfarenhet för att kunna ha en självständighet i rollen som revisor och bygga förtroende och hantera kunder på ett professionellt sätt. 

Vilka möjligheter finns som auktoriserad revisor?

Den största skillnaden när du blir auktoriserad revisor är att du ges ett eget klientansvar, att du har det yttersta ansvaret och är den som hålls ansvarig. Samtidigt är det den stora fördelen, det är du som faktiskt fattar de viktiga besluten i slutändan och har ingen att rapportera till.

Vilken stöttning kan jag förvänta mig av arbetsgivaren?

Hos Moore Allegretto finns en tydlig coachprocess så att alla anställda kan påverka karriären i önskad riktning. Alla nyanställda hos oss tilldelas en mer erfaren revisor som sin coach och tillsammans sätter man upp mål och en personlig utvecklingsplan. Träffarna med coachen sker 4 gånger/år och tillsammans planerar man vilka utbildningar man ska gå och stämmer av att man ligger i fas.


För den som har målet att bli auktoriserad revisor får man då stöttning av sin coach för att uppnå just det. Alltifrån att säkerställa att man går rätt förberedande kurser inför själva provet, till möjligheten att plugga till provet under arbetstid under en utsatt period. Du har möjlighet att skriva provet vid två tillfällen per år, och som arbetsgivare finansierar vi provet åt den som önskar skriva och redo att ta sig an utmaningen.

Tips för den som funderar på att bli auktoriserad revisor

  • Börja jobba på en revisionsbyrå där du kan lära dig av duktiga kollegor.
  • Skaffa dig så bred erfarenhet som möjligt innan du skriver ditt auktorisationsprov.
  • Gör inte provet för tidigt i karriären. Alla revisioner du har bakom dig är förutsättningen för alla revisioner framåt.
  • Välj en arbetsgivare som har korta karriärvägar och som stöttar dig hela vägen mot dina mål.

Läs mer om en karriär hos oss på Moore Allegretto här.

Dela det här med dina kontakter
Att arbeta på Allegretto
DSC7062-förlängd-2400
Hur kan vägen till att bli auktoriserad revisor se ut? Vad är egentligen skillnaden mellan revisor och påskrivande revisor? Vilket stöd finns att...
_DSC7215_1920
Efter lite mer än ett år hos Moore Allegretto ger Christoffer Lagerstam oss en inblick i vardagen som revisorsassistent. Allt från att vara...
vad_gor_en_revisorsassistent
Tydliga karriärvägar och goda utvecklingsmöjligheter att bli auktoriserad revisor var viktiga faktorer för Lovisa Tolander när hon valde anställningen som revisorsassistent hos Moore...
Din Karriär

Ta ditt nästa steg i karriären med oss

Här är du inte bara ett kugghjul i maskineriet – som revisor hos oss är du en viktig del av vårt team från dag ett. Du får tidigt jobba nära våra kunder och en bra möjlighet att bygga ditt eget nätverk. Ta reda på mer om livet som revisor hos oss och lär känna några av våra medarbetare!

Möt våra medarbetare

Moore Allegretto
BOX 38120
100 64 Stockholm
08-644 18 00
info@allegretto.se

Besöksadress
Ringvägen 100, Stockholm
Vi finns på våning 9, Hiss D